Location: RAVENNA, Italy 19'000 sqm 2017
Client: IGD SIIQ SPA - INRES COOP
Type: Commercial

ESP shopping mall in Ravenna doubles its size and services with a brand-new wing designed by Area-17 and INRES. 19'000 square meters, hosting 50 new businesses, makes of ESP one of the most relevant shopping mall in Italy, counting now over 100 stores. While harmonizing with the earlier architecture, the design is meant to provide strong visual evidence of the extension, to be read even on an urban scale.

The main façade is characterized by a covered walk converging in the new entrance defined by monumental volumes. The sinuous movement of overlapping layers encourages entering the building, but it also anticipates the design of the interiors. The custom-made street furniture points out the effort made to create a relational space other than a commercial space. Lingering outside, it is possible to appreciate the vibrancy of the inside atmosphere through floor-to-ceiling windows, and vice-versa.
The new gallery’s layout is based on the addition of a commercial ring linked to the preexisting environments. The original idea aims to create a path where visitors will not feel lost despite the significant increase in size. The architectural language enhances the layout, modelling the interiors according to smooth and fluid lines, which guide clients to discovering the mall stores following an even, natural flow.
Two squares are the focal points of the path: the one where the old and the new parts link together and the food court. Here, the urban topos merges with elements inspired by the natural world –stylized trees and skylights framing wide portions of the sky. Explicit references guarantee a visual continuity with the former gallery, particularly the floor design picks up the same materials and style of the original one.

Featured

__
BEIJING, China 150,00 sqm 2021

During the construction work for the new flagship store inside the Taikoo Li shopping center in Beijing, Golden Goose opened a pop-up store inspired by the idea of journey. Area-17 Architecture & Interiors oversaw the project management of this unique temporary venues, which is part of the brand’s worldwide expansion with unconventional and refined design.

 

__
BEIJING, China 220 sqm 2021

An iconic façade raising the brand’s profile identifies the new Golden Goose phygital concept space in Beijing, within Chaoyang District. The design leading idea is to foster an innovative and immersive shopping experience: once the customers enter the flagship store, they find themselves inside the Lab, where it is possible to customize a product with last-mile options. The industrial flair hints to a typical workshop environment where to experience the creative process first-hand.  A photo booth then invites to share the results on social media.

__
SHANGHAI, China 3'200 sqm 2021

Joint-Harvest, a technical company that integrates sales, R&D and supply chain services, commissioned Area-17 Architecture & Interiors to design its Shanghai HQ. The workspace was meant to foster social interactions among the large company staff. The 3.200 sqm, spanning over 4 floors, depict the interplay of an ordinary day of work through wide open spaces and informal settings. A sincere mood of enjoying life in all its aspects is reinforced by a palette of bright, warm colors.

 

__
BOLOGNA, Italy 360 sqm 2021

The Iris Ceramica Group Stand at Cersaie 2021 is designed by Area-17 Architecture & Interiors as a public square where visitors can safely meet in its wide, open spaces. Within this urban ecosystem, a few magic boxes interact with people. Moving through them, visitors discover variable views telling the brand’s core values that defined the company’s history and still inspire its future steps.

 

__
CHONGQING, China 600 sqm 2021

Shortly after Foshan, the next Tencent Industrial Internet Experience Center opens in Chongqing. Assuming that humanity is on the edge of expanding its own boundaries beyond the world we know, Area-17 designed the showroom as a futuristic spaceship housing the most innovative technology for B-to-B applications.

 

__
SHENZHEN, China 1600 sqm 2021

Located in Shenzhen, the Time Food Plaza is the ultimate destination for customers who want to experience time travelling from the past to the future through a rich offer of dining opportunities. A stargate-like entrance is the touchpoint that welcomes visitors to start their journey. The image of a starry sky decorates the ceiling and bounces all over through a system of infinity mirrors, giving the illusion of a space continuing on forever into infinity and beyond. The digital signage integrated in the interior design provides information about the 5 venues inside the food court. Visitors are admitted after scanning their digital ID at the entrance gate.

__
China 2020

Deli PLUS is a young office furniture brand, co-founded by China's Deli Group and Japan's PLUS group. Area-17 has been supporting the project from the very beginning and was therefore able to permeate this new concept with Italian design’s culture and principles. The tree first showrooms - Hangzhou, Suzhou and Guangzhou - have been thought and realized simultaneously to mark the launch of this design venture and to set off a strong brand identity.

 

__
FOSHAN, China 620 sqm 2021

Tencent is a Chinese multinational technology company, among the world's top ones in the field. It is the largest video-game vendor and among the largest social media corporations. Credited as one of the world's most innovative companies, this naturally inspired Area-17 in envisioning the Tencent GBA Industrial Internet Experience Center as a place where the visitor can experience the extraordinary, rather than simply learning about a product or service. The showroom’s multimedia design is powered by WeShape (Beijing) Digital Technology Co., Ltd., which applied a variety of high-tech display equipment and interactive devices to shape a complete map of solutions connecting the physical to the digital world and to the cloud hyperspace.

 

__
SALERNO, Italy 150 sqm 2020

Nestled on Southern Italy hills, this apartment is designed by Area-17 as a seamless space alternating opaque and transparent volumes, flooded by natural light. The idea of connectivity shapes a new interiors’ layout: the minimalistic cube of the kitchen opens on the dining and living area. The result is a refined yet casual environment, tailored on the family social life’s routine.

 

__
SINGAPORE 90 sqm 2020

A giant octopus animated for few months the ION Orchard shopping centre’s atrium. It belonged to Panerai pop-up store, a nautically-themed universe set up to not only celebrate the 70th anniversary of the Panerai Luminor, but also serving as temporary holding grounds whilst its flagship boutique within the same mall underwent a refurbishment.